Опознай родината си, за да я обикнеш е казал Щастливеца Алеко

...
Опознай родината си, за да я обикнеш е казал Щастливеца Алеко
Коментари Харесай

5 места в България, за които не сте предполагали, че съществуват

Опознай родината си, с цел да я обикнеш ” е споделил Щастливеца Алеко за страната ни. Точно тъй като считаме, че България е изпълнена с голямо многообразие от вълшебни кътчета, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и накарат да ги обикнем, взехме решение да Ви организираме една въображаема разходка из нея, написа edna.bg.

Ще ви представим 5 места в България, за които най-вероятно не сте чували, а заслужават вниманието на всеки, тъй като са неповторими.

Музей на религиите в Стара Загора  

Това не е типичният музей и няма огромни стъклени витрини с къси описания на предметите. Той в действителност съставлява една огромна постройка, в която през вековете са се наслагвали разнообразни религиозни практики. Може да видите остатъци от паметна яма от началото на ранножелязната ера (Х – ІХ век прочие Хр.), езическо светилище, отдадено на тракийския конник (ІІ – ІІІ век), средновековна християнска гробищна черква (края на Х – ХІІІ век) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ век), и всичко това „ под един покрив “. Освен че ще се потопите в разнообразни столетия, ще останете удивени от изящните фрески и пластична украса.

Село Чавдар 

Село Чавдар не е толкоз непознато, защото не от дълго време нашумя в интернет простраството с уредения си живот. Освен че не се връзва въобще с определението за българско село, то може да Ви предложи и една друга атракция, която се намира отвън селото и която сигурно ще Ви върне години обратно, още в каменната епоха. Говорим за дребните къщички, направени задачите от тиня, плява и колове, пресъздаващи раннонеолитно населено място, датирано от преди 7000 години. Ако желаете да се впуснете в едно в действителност ексцентрично прекарване и да разберете по какъв начин са живели хората преди хиляди години, то това е мястото за Вас.

Марина река – „ класна стая навън “ 

Класна стая навън – звучи необикновено, нали? Ако учениците знаеха за това място, най-вероятно класните стаи щяха да са празни, а неизвинените отсъствия много повече от нормалното. Намира се в предпазена околност Марина река, на 12 км. от Царево. Под намерено небе и измежду зеленина, на дребните дървени чинове, може да научите за типовете от изгубената преди милиони години терциерна флора.

Арт-къща с музей „ Куклите “   

Ако обичате да творите или пък сте запазили част от детското в себе си и от време на време Ви се прищява да си играете с порцеланови кукли, то Арт-къщата с музей „ Куклите “ е най-правилният избор, който може да извършите. Намира се в центъра на София, а разнообразието, което предлага е голямо – може да се насладите на над 3000 кукли, разпределени в 6 зали. Представени са порцеланови, антикварни, модерни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, марионетки от захар, восък или прежда. Приказните същества се усмихват, пеят и танцуват, до момента в който описват истории. Разглеждайки ги, сигурно ще се вдъхновите и ще желаете да сътворите и Вие някоя приказна играчка. На излизане от музея има работилница, в която може да се превърнете в занаятчия и да извършите мечтаната си кукла.

Блатото при село Малък Преславец 

Ще попаднете в същинското царство на водните лилии, в случай че посетите блатото край село Малък Преславец. Блатото е осеяно с голям брой бели водни лилии (Nymphaea alba), растение със статут на заплашен тип в Червената книга на България. Тук този тип е образувал колонии, които заемат към 46 дка от повърхността на блатото и образуват най-голямата цъфтяща популация на територията на България. Блатото е и една от последните непокътнати влажни зони по българския бряг на река Дунав. Птичето благосъстояние на региона до този миг наброява 147 типа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР